Sacré Cuisine

Sacré Cuisine

Over deze blog

In deze blog deel ik wekelijks mijn kookavonturen, geef ik recepten, weetjes over gerechten en ingrediënten.

Pasta met Armelui's Parmezaan

ReceptenPosted by Vanessa van Koppen Mon, September 30, 2013 13:46:00

Pasta is inmiddels bij de meesten van ons helemaal ingeburgerde kost. Liefst natuurlijk nog met een beetje - of veel - Parmezaanse kaas. Echte goede Parmezaan is niet goedkoop en soms heb je het gewoon even niet in huis.
Wees niet getreurd! In Italië hebben ze daar al lang geleden iets op bedacht. Het luistert naar de ontnuchterende naam 'Parmigiano dei poveri' ofwel armeluis Parmezaan. En dat is jammer, want dat suggereert dat het ook een beetje een tweederangs smaak zou hebben. Niets is minder waar! En dat is goed nieuws voor kaas-haters (die schijnen toch echt te bestaan), veganisten en mensen die geen kaas mogen eten om wat voor gezondheidsreden ook.

Zelf gebruik ik het ook soms, maar was het weer een beetje vergeten, totdat ik me ging storten op de veganistische maaltijden in het kader van Dierendag. Maar lees daarover maar meer op mijn website: www.sacrecuisine.nl.

Armeluis Parmezaan bestaat uit broodkruim van oud brood (restverwerking dus!) maar de moderne verspillende mens kan gerust ook paneermeel, of nog chiquer: Panko-meel gebruiken. De vraag is dan natuurlijk of het dan nog goedkoper blijft dan Parmezaanse kaas, maar dat ter zijde.
Goed, broodkruim/paneermeel dus. Verder nog nodig zout en peper, eventueel wat kruiden naar smaak en een flinke scheut olijfolie.

Doe de olijfolie in een koekenpan en voeg het broodkruim met zout en peper toe en de kruiden (fijngemalen rozemarijn is heerlijk, maar ook tijm, salie, oregano, Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden zijn lekker). Met een pollepel of spatel regelmatid doorroeren en na een paar minuten krijg je goudbruin, knapperig kruidig broodkruim dat je zoals Parmezaanse kaas heerlijk over je pasta kunt strooien.

Of probeer onderstaand recept, speciaal gecreeërd voor Dierendag en 100% veganistisch. Het idee om pruimen door de pastasaus te doen haalde ik van Yotam Ottolenghi, dé kok die kan toveren met groente. Hij gooit gedroogde pruimen door een groentebouillon voor meer smaak. En.... het werkt echt.

Deze pastasaus kan iedereen maken en zal ook in de smaak vallen bij mensen die niet zo van de geiten-wollen-sokken zijn.

Lekker voor het hele gezin!


Veganistische pasta 'Bolognaise'


Nodig voor 4 personen:

400 gram pasta (Let op dat je geen pasta met eieren neemt!)
1 pakje gezeefde tomaten
1 teen knoflook
1 ui
groenten naar smaak zoals courgette, aubergine, venkel, wortel, bladselderij
100 gram gedroogde en ontpitte pruimen
olijfolie
2 flinke eetlepels broodkruim of paneermeel
wat kruiden naar smaak zoals tijm, rozemarijn, provençaalse kruiden of oregano
eventueel een scheutje Marsala of rode wijn
peper en zout


Snijd de groenten fijn (ik gebruikte hier auberine en courgette) Snipper de ui en fruit hem in een (hapjes)pan in wat olie. Voeg de knoflook toe en de groenten naar smaak. Voeg de groenten toe en laat even smoren. Voeg dan eventueel de drank toe en de gezeefde tomaten. Snijd de pruimen in kleine stukjes en voeg toe. Laat lekker sudderen en kook ondertussen de pasta gaar.

In een koekenpan een redelijke scheut olijfolie doen en verwarmen. Het broodkruim met wat kruiden erbij doen en met wat zout en peper omroeren en opbakken totdat het goudbruin is.

De saus op smaak brengen met zout en peper. Giet de pasta af, doe de saus erover en maak af ipv met parmezaanse kaas, met het broodkruim. Smullen maar!